Els deures escolars

Els nens i nenes, infants i adolescents de l’Estat Espanyol són els que dediquen més hores als anomenats “deures” en comparació a les resta d’alumnat d’Europa. Malgrat això, els estudis ens indiquen que el rendiment escolar d’aquests, es troba en els nivells més baixos de la OCDE així com també el fracàs escolar és d’un alt percentatge.

Segons els resultats obtinguts en l’últim informe PISA, en el cas d’Espanya, l’estudi internacional indica que les escoles espanyoles comencen a sortir d’aquesta mediocritat. Per la seva banda, Catalunya, supera la mitjana espanyola, europea i la de la OCDE.

Davant tots els estudiants, des de l’etapa de Primària fins el Batxillerat, trobem nens i nenes, nois i noies que els deures els generen un estat de malestar o fins i tot estrès. Si a més hi afegim l’esforç dipositat en el dia a dia juntament amb activitats extraescolars, els poden arribar a crear un estat de malestar i saturació. Aquests estats però, es poden reconduir a través de l’emoció ja que tal i com ens constata en informes científics, per mitjà d’aquesta també es suma coneixement.

Cal tenir present que “els deures” poden contribuir a una millor retenció del coneixement, major comprensió, implicació de l’alumne/a en el procés d’aprenentatge. Així com adquirir hàbits, una major organització, entre d’altres. Per tant, no estem parlant d’eliminar els deures ni que aquests siguin perjudicials, tant sols ens preguntem com podem evitar el possible malestar que aquests poden ocasionar. Una possible resposta, podria ésser que tal i com se’ns constata en informes científics, a través de l’emoció també es suma coneixement. Per tant, tot estat es pot reconduir per mitjà d’aquesta i, així obtenir una millor visió dels deures escolars.